Sivut

15/03/2016

Perinteitä, onko niitä?


Kaikissa maissa on varmasti oma joukkonsa erilaisia uskomuksia, jotka vaikuttavat hääpäivän toimintaan. Monet uskomukset liittyvät asioihin, joilla on huonoa onnea tuovia vaikutuksia ja niitä yritetään parhaan mukaan välttää. Pitihän sitä tietysti etsiä tietoa näistä uskomuksista, että tietää välttää pahimmat mokat!

Morsiamen pitäisi olla erityisen varovainen alttarille astellessaan, sillä hunnun päälle astuminen on huono juttu, eikä kirkkoon tullessa pitäisi katsoa enään taakseen. Tästä syystä kaasot ovat erityisen hyödyllisiä, kun he pitävät huolen hunnun pysymisestä radallaan (mikäli morsiamella on täyspitkä huntu). Puolassa avonaiset kengät häissä ovat harvinaisuus, sillä onni pääsee karkaamaan avonaisista kengänkärjistä. Asusteista myös aidot helmet ovat huono juttu!

Mikäli seremoniasta on selvitty ilman huonoa onnea ja pari poistuu kirkosta onnellisena avioparina, sataa ulkopuolella niskaan riisin lisäksi kolikoita. Onneksi Puolassa on myös hyvin pientä valuuttaa, meinaan kaksieuronen otsalohkossa voi tuntua aika ikävältä. Toivotaan, että meidän vieraat ei tähtää suoraan meitä kohti :D. Hääparin tulee kerätä kaikki kolikot maasta saadakseen onnea tulevaisuuteensa.

Perinteisiin kuuluu myös matka kirkolta juhlapaikalle, jossa satunnaiset ihmiset tai puolitutut pysäyttävät hääletkan vaatien tehtävien suorittamista tai lahjuksia. Lahjuksena erityisen mieluinen juttu on tietysti vodka.

Puolassa on muuten erilainen tapa kutsua vieraita häihin. Kutsun voi nimittäin saada joko pelkästään kirkkoon, juhliin tai molempiin! Se on ihan normaalia, eikä kukaan loukkaannu vaikka omassa kutsussa ei olisikaan pippaloita mainittu. Näin ollen vieraiden määrä saattaa pitkin päivää vaihdella. Meillä tosin kaikki vieraat on kutsuttu koko juhlan ajaksi.

Juhlapaikalla ensimmäisenä tarjotaan hääparille leipää ja suolaa. Niiden tarkoitus on estää, ettei pari joutuisi koskaan näkemään nälkää ja suola muistuttaa elämän hankaluuksista, jotka parin tulee kohdata yhdessä. Leivän ja suolan jälkeen nautitaan lasi shampanjaa. Kun lasit on tyhjät, hääpari heittää ne olan yli toivoen mahdollisimman paljon onnea tuovia sirpaleita.

Osa näistä olikin ennestään tuttuja itselleni, sillä olen kolmissa puolalaisissa häissä ollut vieraana. Otin tähän mukaan lähinnä "uudempia" uskomuksia, jotka vielä näkyvät tai saattavat näkyä tämän päivän hääperinteissä. Juhlaan liittyy vielä paljon perinteitä, jotka eroavat meidän suomalaisista häistä. Niistä teen oman osansa ja katsotaan kuinka paljon meidän häissä on puolalaisia ja suomalaisia perinnejuttuja mukana ;)

No comments:

Post a Comment