13/07/2017

Viinin perässä Sloveniaan
Tuoreempaa tarinaa kerrankin, sillä vietimme meidän ensimmäistä hääpäivää eli paperihääpäivää (tai lähteestä riippuen myös pumpulihääpäiväksi kutsutaan) viime viikonloppuna ja aika viime tingassa päätimme tehdä lyhyen viikonloppureissun. Nykyinen asuinpaikkamme täällä Zagrebissa mahdollistaa paljonkin hienoja lähireissuja ja erittäin matala budjettimmekin vaikutti paljon reissun sisältöön ja sijaintiin. Olin kuullut paljon kehuja Slovenian kauneudesta ja minä vastasin matkan suunnittelusta, joten kahden viikon varoitusajalla buukkasin meille Airbnb:n kautta huoneen ja tein matkasuunnitelman.

Majoitusvaihtoehtojen ollessa rajallinen näin turistisesongin aikaan, päädyimme kauas turistirysistä ja varasin meille ihanan majoituksen pieneltä viinitilalta Nova Gorican alueelta. Voi että oli niin kaunista luontoa ja koko alue kylineen sympaattinen! Zagrebista matka kesti aikalailla kolme tuntia vuokra-autolla ja paikanpäälle oli helppo löytää. Stanfelin Stefan kokkasi meille upean neljän ruokalajin illallisen, joka sisälsi myös hänen omia viinejään. Hän tuottaa Chardonnayta, Merlotia ja kahta eri kuohuviiniä. Aamupalalla nautimme kotitekoisista hilloista (viikunahillo <3) ja tuoreesta leivästä. Jos aikaa olisi ollut päivä pari lisää, niin olisimme ehdottomasti saattaneet poiketa Italian puolella, joka oli alueelta noin 10 kilometrin päässä :D.

Koska aikaa oli rajallisesti ja olemme muutenkin tehokkaita reissaajia, teimme päiväretken turistien suosimalle Bledjärvelle. Järvi on uskomattoman kauniin värinen ja vaikka olenkin nähnyt siitä kuvia aiemmin, niin kyllä se siitä huolimatta lumosi meidät. Järven keskellä on vielä pieni saari kirkkoineen ja se nyt viimeistään viimeisteli "postikorttimaiseman". Me kävelimme ylös Bledin linnalle nauttimaan tästä upeasta maisemasta ja jos aikaa olisi riittänyt, olisimme myös mielellämme pulahtaneet Blediin vilvoitellaksemme. Aika oli kuitenkin rajallinen ja ajomatkaa pari tuntia takaisin, joten päätimme pikaisen pyrähdyksen jälkeen lähteä ajamaan takaisin. Ajomatkat eivät todellakaan olleet puuduttavia, sillä maisemat olivat kaikkialla h-e-n-g-ä-s-t-y-t-t-ä-v-i-ä. Voin siis varauksetta suositella auton vuokraamista.Iltapäivästä päätimme vielä piipahtaa lähikylissä ja niistä ehdottomasti sievin ja ihastuttavin oli Šmartno, jonka kiertää reilussa vartissa. Kylän pienuudesta huolimatta tähän pieneen muurien ympäröimään kylään on kertynyt valtavasti fiilistä ja kauniimpaa asuinpaikkaa (ja maisemia ympärillä) saa hakea. Kävimme myös muutaman minuutin ajomatkan päässä sijaitsevassa Dobrovossa vain käydäksemme Dobrovon linnalla, jossa sijaitsee Vinoteka Brda. Tältä nappasimme mukaamme pullon paikallista punaviiniä ja minun lemppariani, valkoviiniä. Slovenialaisena erikoisuutena on mainittava Rebula rypälelajike, jota paikallisissa viineissä käytetään paljon ja sitä on myös oma tuliaisviinini :)


Meillä oli kovat odotukset Slovenian suhteen ja ne täytettiin kirkkaasti! Tänne palaisi mielellään uudestaan ^_^

No comments:

Post a Comment